dinsdag 19 augustus 2008

Halfjaarlijkse resultaten

Nyrstar: Goede operationele prestaties - Lagere financiële resultaten als gevolg van verslechterende marktomstandigheden, waaronder een daling van de zinkprijs en een verzwakking van de dollar.

Te bekijken op de website:
http://www.nyrstar.com/nyrstar/nl/media/pressreleases/?sid=/PR/200808/1244377.xml

maandag 18 augustus 2008

Stadsbestuur helpt bewoners Glasfabriek aan ander onderkomen

HBVL 15/08 Stadsbestuur helpt bewoners Glasfabriek aan ander onderkomen
Het stadsbestuur van Lommel zal de tien gezinnen die nog in de wijk Glasfabriek wonen helpen zoeken naar een ander onderkomen of een voorlopige noodopvang. De laatste 16 bewoners van deze voormalige arbeiderswijk haalden woensdag hun ongelijk bij de vrederechter in het geschil met eigenaar Nyrstar. Ze kregen er te horen dat ze binnen een maand hun huis moeten verlaten. Het stadsbestuur wil nog met het bedrijf rond de tafel zitten.


Nyrstar - het vroegere Umicore - had de gezinnen zoals bekend gedagvaard omdat ze hun huizen op industriegrond niet willen verlaten voor een grondsanering, die al in 2006 was aangekondigd.

Donderdag, de dag nadat de uitspraak viel, hadden de bewoners een overleg op het Lommelse stadhuis waar sp.a’er Walter Cremers als waarnemend burgemeester Peter Vanvelthoven verving die in het buitenland verblijft.

“Het was een rustige vergadering waar de bewoners in de eerste plaats hun hart hebben gelucht”, stelde Cremers achteraf. “We gaan nu met onze diensten kijken welke mogelijkheden de stad of het OCMW kan inschakelen als alternatief onderkomen, of tenminste als voorlopige noodopvang.

"Ook willen we nog met Nyrstar rond de tafel zitten, zonder nu met een bepaalde doelstelling naar buiten te komen. Praten en zien wat kan. Ik denk dat iedereen een deftige menselijke afloop wil.”

Een verzuchting van de bewoners is dat een gemeenschap moet plaatsruimen voor de verdere industriële ontwikkeling van Lommel en niet zozeer de sanering.

“De bewuste wijk is ingekleurd als industriezone en niet als woongebied, wat natuurlijk in het nadeel van de bewoners heeft gespeeld. Het is een moeilijk verhaal. Als stad hebben we interesse voor ontwikkelingskansen, maar we hebben absoluut geen druk uitgeoefend op het bedrijf. In de eerste plaats was dit een dossier tussen huurder en verhuurder. Maar de mensen die er wonen zijn zeer gehecht aan de site, een gemeenschap die nu uit elkaar valt.”

Gluren
In de wijk die nauwelijks vier straten telt, waren er vrijdag opvallend veel fietsers. Sommige stappen af en gluren door de ingegooide ramen van de lege huizen.

“Sinds woensdag zien we zelfs ramptoeristen. Er zijn al enkele onbewoonde huizen leeggeplunderd. Met een heel bureau heb ik er naar buiten zien gaan”, vertelt bewoner Guido Van Grieken. “Volgende week komt een vrouw van de stad onze ‘noden’ opschrijven. Of we nog in beroep gaan tegen de uitspraak zien we volgende week wel.”

De verslagenheid bij de bewoners is er nog altijd, maar het door emoties uitgelokte harde taalgebruik is gemilderd. Pierre Scheelen vond alvast een zeer tactloze brief in de bus.

“Iemand vroeg of hij het grind uit mijn inrit mocht hebben. Niet kopen, hé? Gewoon krijgen.” Van Grieken reageert schalks: “De dag dat ik vertrek kap ik olie over mijn inrit, dan kunnen ze niks meer met die kiezel doen. Da’s toch waar: sommigen schamen zich voor niks.”

donderdag 14 augustus 2008

Wijk glasfabriek



Artikel uit de internetgazet Lommel
13/08/2008
De 17 overgebleven bewoners van de wijk Glasfabriek in de omgeving van Nyrstar, het vroegere Umicore, moeten binnen de maand hun woning verlaten. Dat heeft de vrederechter vandaag beslist. Nyrstar had de bewoners gedagvaard omdat ze hun woning weigerden te verlaten voor een grondsanering in het kader van het Vlaamse actieplan tegen zware metalen. De vrederechter verklaarde de vordering van het bedrijf gegrond en ze verklaarde het vonnis ook bij voorraad uitvoerbaar. Dat betekent dat de bewoners, zelfs indien ze beroep tegen het vonnis aantekenen, sowieso binnen de maand hun woning moeten verlaten.
De bewoners beriepen zich voor de vrederechter op mondelinge toezeggingen door de directie van het vroegere Umicore, de eigenaar van de arbeiderswijk, om zo lang ze leefden in hun woning te mogen blijven. Nyrstar van zijn kant steunde zijn vordering op een overeenkomst die sommige bewoners in 1997 ondertekenden en waarin stond dat een vervroegde opzeg mogelijk was, bijvoorbeeld wanneer de bewoner niet meer op het bedrijf werkzaam was. Op een enkeling na werkt geen enkele bewoner nog voor Nyrstar.
De bewoners hadden aan de vrederechter gevraagd om de zaak te verzenden naar de arbeidsrechtbank omdat het volgens hen gaat om een overeenkomst tussen werkgever en werknemer, maar daar ging de rechter niet op in. De overeenkomst waarop Nyrstar zich beroept, liep af op 31 januari jl.. Op 15 januari van vorig jaar werd de opzeg gegeven. De bewoners van Glasfabriek wonen volgens de raadsman van Nyrstar sinds 1 februari van dit jaar zonder toelating in de wijk.
De raadsman van de bewoners gaat nu overleg plegen met zijn cliënten. Uiterlijk tegen begin volgende week zal duidelijk zijn of zij al dan niet beroep zullen aantekenen.

vrijdag 1 augustus 2008

Veiligheidsmeldingen

Beste medewerkers,

De veiligheidsmeldingen zijn binnen (903). De overige €200 (van de €600) zal samen met de afrekening van de maand juli gestort worden op ieders rekening.
Nogmaals bedanken wij ieder (en in het bijzondere onze militanten) voor hun inzet om samen met ons de doelstelling te bereiken.

Groet
De Syndicale Delegatie