donderdag 18 juli 2013

"Dexia-debacle kostte belastingbetaler minstens 6,6 miljard euro"


Het debacle rond de Frans-Belgische financiële groep Dexia heeft de Franse belastingbetaler tot vandaag al 6,6 miljard euro gekost, "en minstens hetzelfde bedrag aan de Belgische belastingbetaler". Dat zegt het Franse Rekenhof (Cour des comptes) in een rapport over de bank dat vandaag werd gepubliceerd.
"Aanzienlijke risico's zullen blijven wegen op de overheidsfinanciën gedurende de lange periode die nodig zal zijn om de aangegane engagementen af te winkelen", luidt het in het 236 pagina's tellende verslag, dat Dexia onder de loep neemt van start tot ondergang.

Volgens Didier Migaud, hoofd van het Franse Rekenhof, veronderstelt het ontmantelingsscenario voor Dexia "een snelle exit uit de crisis" en kan een nieuwe herkapitalisering door de regeringen niet uitgesloten worden. Dat laatste kan de factuur voor de belastingbetaler nog doen oplopen.

Dexia was ooit de grootste kredietverstrekker ter wereld voor lokale overheden maar werd ontmanteld nadat de bank op vijf jaar jaar tijd twee keer moest worden gered. Frankrijk en België kwamen eind vorig jaar nog overeen om Dexia voor 5,5 miljard euro te herkapitaliseren. België nam daarvan 2,9 miljard euro voor zijn rekening. 


vrijdag 5 juli 2013

Akkoord over eenheidsstatuut na 27 uur onderhandelen

De werkgevers, de vakbonden en minister van Werk Monica De Coninck (sp.a) hebben kort na de middag, na circa 27 uur onderhandelen, een compromisvoorstel bereikt over het eenheidsstatuut. De minister gaat het compromisvoorstel aan de regering voorleggen.
Het compromisvoorstel bevat een oplossing voor de verschillende behandeling van arbeiders en bedienden inzake opzegtermijnen en carensdag (de eerste dag ziekte, die bij veel arbeiders niet wordt uitbetaald). De partijen engageren zich om de andere verschilpunten weg te werken tegen 1 januari 2014, dag waarop het eenheidsstatuut van kracht moet worden.    

Een oplossing was hoogdringend, want de door het Grondwettelijk Hof opgelegde deadline voor een gelijkschakeling van de statuten verstrijkt maandag al. De gesprekken worden geleid door Monica De Coninck (sp.a) en Yasmine Kherbache, kabinetschef van premier Elio Di Rupo (PS).