Beetje geschiedenis over 1 mei:
Op 1 mei 1886 werd de eerste 1 meibetoging ter wereld een groot succes. Overal werd actie gevoerd rond dezelfde slogan “3 x8": geen enkele arbeider werkt méér dan 8 uur, dus 8 uur werk, 8 uur rust en 8 uur ontspanning of opvoeding. De reactie van het patronaat bleef niet uit. Het merendeel van de patroons stelde de stakers voor een lock-out, zij voerden werkwilligen aan en al vlug zou de eerste 1 meimanifestatie ter wereld ook een gewelddadig einde kennen.
De naaimachinefabriek Mac Cormick in Chicago was reeds vanaf februari in staking. De patroons trachtten de algemene staking in hun bedrijf te breken door werkwilligen aan te voeren. Op 3 mei kwam het tot een treffen: de politie verbreekt de piketten en opent het vuur op de stakers. Er vallen 6 doden. De volgende dag is gevuld met bloedige incidenten en er vallen tientallen doden. Acht leidersfiguren van de Amerikaanse vakbond worden gerechtelijk vervolgd en veroordeeld tot de doodstraf. Drie krijgen "genade" door middel van levenslange gevangenisstraf, één pleegt zelfmoord, de anderen worden opgehangen.
De eis tot arbeidsduurvermindering wordt dus in bloed gesmoord, maar de Amerikaanse vakbonden laten zich niet intimideren en besluiten in 1890 de strijddag voor de achturige werkdag opnieuw in te voeren op 1 mei.
Onbetaalde verlofdag
Maar feest- of strijddag, 1 mei was alleszins géén wettelijke feestdag. De dag bleef tot 1947 voor iedereen, met uitzondering van het personeel van een aantal steden, een onbetaalde verlofdag. Het was dan ook, vooral vóór 1914, zeer moeilijk om massale 1 meifeesten te organiseren.
Wie die dag thuisbleef manifesteerde zich als socialist, wat niet door alle patroons werd gewaardeerd, vooral niet op het platteland. Intussen was ook de inhoud van 1 mei geleidelijk aangepast.
Heeft 1 mei nog zin?
Dit brengt ons uiteindelijk bij de vraag die velen zich vandaag tellen. Heeft het 1 meifeest nog langer zin ? Het antwoord op deze vraag is ja. 1 mei blijft een socialistische actiedag en een vriendenfeest.
We moeten daarom terug naar de grondgedachte van 1 mei, die we in de loop van de geschiedenis uit het oog verloren zijn: 1 mei is een dag van uitdagingen waarvoor het democratisch socialisme zich federaal en wereldwijd kan engageren.
Hoe vullen wij deze dag in?
Iedere werknemer vult zelf in wat 1 mei voor hem betekend.....Wij zullen met alle werknemers die wensen 1 mei gaan vieren in Antwerpen. We zullen allen verzamelen om 08.30u aan het stadion te Mol en gaan er een mooi feest van maken en stilstaan bij het bloed dat er gevloeid is langs arbeiderszijde voor de 8 uren werkdag. En de strijd is lang nog niet gedaan.