woensdag 16 december 2015

Straks ligt het weer aan de vakbonden !





Om een sociaal conflict op te lossen moet je met twee partijen zijn. Aan de ene kant van de tafel zit de werkgever en aan de andere kant zit(ten) de vertegenwoordigers van de werknemers. Lijkt toch logisch is het niet ?

Rudy De Leeuw, de topman van de socialistische vakbond ABVV, roept spoorbaas Jo Cornu op om samen met de vakbonden aan tafel te gaan zitten en het sociaal conflict bij de NMBS op te lossen. Dat zei De Leeuw in 'Terzake', zo meldt deredactie.be.
De vakbonden bij de NMBS hebben vandaag samengezeten voor overleg, maar blijven bij hun standpunt. Ze zijn dan ook niet van plan om af te zien van de aangekondigde stakingen op 6, 7, 21, 22 en 23 januari. Ook een verzoeningspoging tussen de vakbonden en de directie gisteren mislukte.

De Leeuw stoorde zich aan de afwezigheid van de CEO's van de NMBS en Infrabel bij het verzoeningsoverleg. "Als een dergelijke stakingsaanzegging wordt ingediend, kan ik me niet voorstellen dat een CEO wegblijft op zo'n vergadering", zei De Leeuw in 'Terzake'. "Ik vind dat iedereen daar dan moet zijn."

Hij benadrukte ook het belang van de staking. "Het gaat hier niet over een paar voordelen, maar over de grond van de zaak. Het gaat over de tewerkstelling van 6.000 mensen die men wil schrappen, het gaat over veiligheid en het behoud van een aantal lijnen." Net daarom is het zo belangrijk dat alle CEO's van de spoorwegen betrokken zijn bij het overleg, aldus De Leeuw.

"Deze regering wil lijnen afschaffen, ze geeft onvoldoende middelen voor onderhoud, er wordt te weinig geïnvesteerd om de NMBS performanter te maken. Wij willen een duidelijk plan, zodat het personeel weet waar het aan toe is", klonk het









donderdag 10 december 2015

Maaltijd werken op Kerst- en/of Nieuwjaarsdag







Werknemers die moeten werken op Kerstmis en Nieuwjaar krijgen de kans om extern eten te bestellen.


Welke posten?
Het betreft de medewerkers die op 24/12/2015 of 31/12/2015 werken in post 2 en 3 en de medewerkers die op 25/12/2015 of 1/1/2016 werken in post 1.



Organisatie?


De diensten / ploegen dienen het initiatief te nemen om, al dan niet samen met andere diensten, een leverancier aan te spreken en een maaltijd te laten aanleveren.


De aanlevering van deze maaltijden geschiedt via de portier die op zijn beurt de diensten verwittigt.


Kost?


Een medewerker van de dienst / ploeg betaalt de leverancier bij ontvangst van de maaltijden. De terugbetaling geschiedt via een onkostennota en enkel mits bewijs van betaling en dit tot een maximum van 12 € per medewerker. Gelieve ervoor te zorgen dat er per ploeg zoveel mogelijk alles gegroepeerd wordt op één onkostennota.

Een onkostennota voor een maaltijd die niet genuttigd werd tijdens de arbeidstijd wordt NIET aanvaard