Het kernkabinet zat donderdag voor het eerst sinds de vakbondsacties van vorige herfst samen met de Groep van 10, werkgevers en werknemers, om een agenda vast te leggen voor het sociaal overleg. Zoals verwacht krijgen de sociale partners grotendeels vrij spel.
De inzet van de vergadering was hoog. Vooral de vakbonden omschreven de ontmoeting als het moment waarop ze ‘een duidelijk signaal’ verwachten van de regering dat er een tax shift komt van arbeid naar vermogen. En het signaal waarop gehoopt werd, kwam er ook. ‘De regering is niet doof voor de verzuchtingen van de vakbonden’, klonk het gisteren al in regeringskringen.
De regering zal de uitwerking van de sociale maatregelen voor een groot deel overlaten aan de sociale partners zelf. Zij moeten tegen het einde van de maand voorstellen uitwerken, onder meer over loonontwikkeling en tweejaarlijkse cao's. Op 30 januari volgt een nieuw overleg, om te zien wat het allemaal opgeleverd heeft.
Ook voor de verdeling van de welvaartsenveloppe krijgen de sociale partners de handen vrij. Die werd vastgelegd op 319,5 miljoen euro in 2015 en 627,2 miljoen euro in 2016. De regering benadrukte wel dat het niet de bedoeling was dat een werkloosheidsval ontstaat. Het is belangrijk dat aandacht wordt besteed aan uitkeringen die armoede vermijden of doen verdwijnen.
Qua tax shift werden nog geen concrete voorstellen of toezeggingen gedaan. Volgens de vakbonden werden wel 'substantiƫle verschuivingen' beloofd. Er werd ook een timing ingezet. In 2015, ten laatste tegen begin 2016 zouden de eerste effecten zichtbaar moeten zijn. Dat vindt ACV-voorzitter Marc Leemans alvast een totaal ander en veel positiever geluid dan wat de voorbije maanden te horen viel. 'Wij zijn tevreden over het proces dat wordt opgestart', zei hij na afloop. Er zouden dan ook geen acties meer komen in de eerstkomende maanden.
“Regering engageert zich voor taxshift met eerste effect in 2015-2016. Nu sociale rust. Eind januari nieuw overleg met Groep van 10.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten