vrijdag 5 april 2013

25.000.000.000.000 redenen om belastingparadijzen aan te pakken

De Kempense charmezanger Juul Kabas wist het al: 't zijn zotten die werken. En u weet het ook, telkens als u uw loonfiche bekijkt en ziet hoeveel u daarvan afgeeft aan de overheid. Dan zit u al snel aan de helft. Maar, zo hoort u iedere dag, ook dat zal niet volstaan. Structurele ingrepen zijn nodig, een stukje van de welvaartsstaat en de sociale zekerheid zal ontmanteld moeten worden, om ervoor te zorgen dat de economische crisis overwonnen kan worden. Want alleen als er welvaart gecreëerd wordt, als er een taart wordt gebakken, kan de verdeling ervan beginnen. En zeker nu we allemaal ouder worden en de eurocrisis wild om zich heen mept, moet de buikriem worden aangespannen, want alleen zo komen we er bovenop.

Juist. Inmiddels weten we sinds gisteren dat op eilanden waar wij nooit zullen komen tienduizenden superrijken het ronde sommetje van 25.000.000.000.000 euro hebben weggezet, veilig uit het zicht van de fiscus. 25 biljoen euro, een niet voor te stellen bedrag, grofweg wat de hele Europese Unie in twee jaar tijd produceert en verhandelt. Hef daar nog maar een vrij bescheiden roerende voorheffing van 10 procent op, en met die 2,5 biljoen euro los je moeiteloos de hele eurocrisis op, het verouderingsprobleem, en in een klap zowat alle begrotingstekorten van de Europese Unie.

Niet eens door een nieuwe belasting in te voeren, gewoon door aan de superrijken te vragen nog maar een vijfde van de belastingen te betalen die hun brave, naïeve en vandaag vaak werkloze en inleverende werknemers vandaag wél ophoesten.

Natuurlijk was dit al jaren een publiek geheim, maar nu ruim 2 miljoen documenten de verborgen rijkdom van meer dan 130.000 individuen blootleggen, kan ook de overheid er niet meer omheen om eindelijk werk te maken van deze schande. Superrijken die geen cent bijdragen aan de gemeenschap, op een ogenblik dat 25 miljoen Europeanen zonder werk zitten, er een verloren jongerengeneratie opgroeit en de eerste Europese regeringen fors gaan snoeien in de sociale zekerheid: zelden heeft de kreet 'Indignez-vous' betere voeding gekregen. Want met het ontweken belastinggeld kun je investeren in werk, infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs, wetenschappelijk onderzoek... Kortom, de toekomstige generaties.

De nationale regeringen hebben de plicht hun ontwijkende burgers op deze belastingparadijzen te onderzoeken, op Europees niveau moet het systeem zelf aangepakt worden. Arbeid wordt kapot belast, kapitaal wordt vrijgesteld. Zolang die niet goed te praten brute ongelijkheid en discriminatie blijft duren, krijg je de crisis nooit opgelost. Wie dat niet reguleert en toelaat dat blinde hebzucht het blijft halen van solidariteit en gemeenschapsgevoel, ondergraaft op niet eens zo lange termijn de fundamenten van de samenleving zelf.

Yves Desmet
Hoofdredacteur

Geen opmerkingen: