donderdag 16 februari 2012
Derde van alle Foxconn-werknemers zijn 'stagiairs'
Foxconn, de grootste leverancier van technologieproducten voor bedrijven zoals Apple en HP, stelt maar liefst 430.000 stagiairs te werk in zijn fabrieken. Dat wil zeggen dat ongeveer een derde van alle werknemers er quasi gratis aan de slag moet. Dat meldt de organisatie 'Students and Scholars Against Corporate Misbehavior' (SACOM).
In juni 2010 kwam de universiteitsstudent Liu Jang aan in de Zuid-Chinese stad Foshan. Daar ging hij aan de slag bij Foxconn voor zijn verplichte zomerstage, vele honderden kilometers van huis. Zijn stageperiode was echter kort. Op 18 juli klom hij namelijk naar het dak van een appartementsblok, waarna hij de dood tegemoet sprong. Dat jaar was hij al de het dertiende dodelijke slachtoffer van in totaal zeventien pogingen. Liu werd echter niet meer dan een cijfer in een trieste statistiek.
Stageprogramma
Het was echter het teken voor SACOM om een groot onderzoek in te stellen naar de praktijken van Foxconn. Uit de resultaten blijkt dat het bedrijf een gigantisch stageprogramma heeft ontwikkeld, dat eerder gezien kan worden als een uitbuitingsprogramma. De stagiairs krijgen huisvesting en een minimum aan eten, in combinatie met een erg laag loon: minder dan de helft van het al sowieso veel te lage loon. Maar onder het mom van 'ervaring op de werkvloer' namen scholen en universiteiten deel aan het programma.
Volgens Foxconn zelf stelt het bedrijf 180.000 stagiairs tewerk tijdens de drukke zomermaanden, maar volgens SACOM ligt het werkelijke cijfers meer dan dubbel zo hoog. Tijdens bepaalde periodes van het jaar zouden er zo'n 430.000 jongeren stage lopen bij het bedrijf. Dat is ongeveer een derde van het totale aantal werknemers. In vergelijking: dat is meer dan de volledige Hollywoodindustrie, Disney en Amerikaanse federale regering ... gecombineerd.
Minimumeisen
Technologiereus Apple heeft dan wel laten weten dat er maandelijkse inspecties komen bij al zijn leveranciers, toch zal dat niet veel zoden aan de dijk brengen. De stagiairs horen namelijk thuis in een aparte klasse, waarvoor Foxconn zelf niet verantwoordelijk is. Op papier worden ze namelijk gerecruteerd door een externe firma. Daardoor kunnen ze nog meer uren per dag werken, tegen een nog lager loon. Op die manier worden de minimumeisen opgesteld door de Westerse bedrijven makkelijk omzeild. (sg)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten